Kijk live, ga backstage, ontdek XITE of win prijzen
Waarom heet VRWRK eigenlijk VRWRK?

In de rubriek ‘Wait What?’ ontdek je hoe Belgische artiesten aan hun naam zijn gekomen. Deze keer: elektropopgroep VRWRK. (misschien ken je ze nog als ‘Vuurwerk’)

2017 was een ongelooflijk jaar voor VRWRK. Ze releasten 3 singles, een paar video's en hun debuutalbum 'On the Outside' vol funk, soul, electro en melodieuze vocals. Dat leverde hen niet enkel aandacht van BBC Radio en het Britse muziekblad NME op, maar een plek in de Top 50 van Spotify UK. “Het was gewoonweg absúrd”, volgens Jergan Callebaut.

Samen met Thieu Seynaeve startte hij VRWRK ooit in Brussel - tegenwoordig zijn ze vooral terug te vinden in London. In Brussel heette hun groep nog gewoon Vuurwerk: hoe kwamen ze eigenlijk bij die naam?

“Met Vuurwerk willen we ook iets doen met onze eigen wortels, cultuur en leefwereld”, vertelde de groep aan Cutting Edge. “Vandaar de Nederlandstalige naam.” Als Vuurwerk brachten ze onder andere ‘Face It’ uit.  In de trippy muziekvideo daarvan wordt zanger Salem Khazali achtervolgd door herinneringen aan een stukgelopen relatie.‘Fuwork’

Ondertussen stak de Belgische band het kanaal over, en de naam moest natuurlijk mee. “Toen we ons nummer op de Britse radio hoorden aangekondigd worden als 'fuwork', en mensen en wijzelf onze groepsnaam niet vonden via het internet, begon het toch te dagen dat de vuu- klank wel erg exotisch was voor Engelstaligen”, vertelt Jergan tegen Focus Knack. En dus besloten ze hun naam te verkorten naar VRWRK. Who needs klinkers anyway?

Maar het lijkt er niet op dat VRWRK ons zal vergeten. Ze hebben zich ondertussen al bewezen op de grootste festivals zoals Rock Werchter, Ten Days Off en South by Southwest (SXSW) in Texas, en na hun laatste single ’Hearts Beating In Sync’ lijkt er helemaal geen houden meer aan. Ze staan in onze Upcoming Top 50, volgens ons gaan ze 2018 dus helemaal ownen. Klaar.
Benieuwd wie er nog in de Upcoming Top 50 staat?Breakup

‘Hearts beating in Sync’ is ontstaan toen de twee beatbakkers en de zanger op korte tijd alle drie een breakup te verwerken kregen. De emoties die daarmee gepaard serveren ze in dit dansbare nummer. “Het is een nummer over het terugvinden van je dromen na een breuk, over vrijheid en levenslust, over nieuwe mensen leren kennen en oude vrienden herontdekken', verklaart de groep.

De muziekvideo is dan ook één en al plezier, en doet je verlangen naar die warme zomerdagen vol onnozeliteiten met je vrienden. Random dancing, iemand? Het zal je dan ook niet verbazen dat zowel Bazart-zanger Mathieu Terryn als Max Colombie van Oscar and the Wolf fan van VRWRK zijn.

PS: benieuwd waarom Oscar and the Wolf eigenlijk Oscar and the Wolf heet? Ook dat zochten we voor je uit.

FUN
FACTS