Kijk live, ga backstage, ontdek XITE of win prijzen
Wat betekent Ariana Grande’s ‘God is a woman’?

We moesten Ariana Grande’s nieuwste clip even laten bezinken. Een geweldige clip, maar WTF gebeurt er allemaal in ‘God is a woman’?! Hier is de breakdown.

Van gillende marmotten tot Ariana Grande die de wereld letterlijk aan haar voeten heeft. Hoeveel vraagtekens gingen er door jouw hoofd toen je voor de eerste keer ‘God is a woman’ zag?

Deze tweet van Ariana Grande maakt je in ieder geval niet veel wijzer.

In de titel van ‘God is a woman’ maakt Ariana al meteen een duidelijk feministisch statement. Als je de teksten van de track combineert met de beelden uit de clip komt dit steeds sterker naar voren. Ariana laat namelijk letterlijk zien hoe goddelijk een vrouw is, ook als zij haar eigen seksualiteit omarmt. Iets waar mensen vaak anders over denken. Heb jij alle powervrouwen statements in de clip al ontdekt?


Ariana Grande spreekt zich uit over seksisme op Facebook in 2016, nadat een gebruiker haar videoclip voor ‘Dangerous Woman’ omschreef als ‘salts like whore’.

Ariana wil vrouwen ‘empoweren’ met ‘God is a woman’. Zo zie je Ariana bijvoorbeeld in de eerste scène als goddelijk figuur bewegen in het universum. Hiermee zegt ze eigenlijk dat de vrouw centraal staat.

De vrouwelijke metaforen blijven zichtbaar in de volgende scènes van de clip. Zo zie je Ariana zwemmen in een zwembad vol met roze, blauwe en paarse verf (geïnspireerd op de schilderijen van Georgia O’Keeffe), wat verdacht veel lijkt op het vrouwelijk geslachtsdeel. Hiermee zegt ze eigenlijk dat vrouwen een kunstwerk zijn en ook zo behandeld moeten worden.

Het gaat zelfs nog een stap verder, wanneer Ariana zich voortbeweegt als ei, in een omgeving dat doet denken aan een baarmoeder.

Ariana omarmt haar vrouwelijke seksualiteit en trekt zich niets aan van de mening van anderen, blijkt in de volgende scène. Ariana doet namelijk haar eigen versie van het standbeeld ‘The Thinker (Le Penseur)’. Ze kijkt onverschillig neer op een stel mannen die woorden als ‘bitch’ en ‘slut’ op haar afvuren, terwijl ze ‘And I can be all the things you told me not to be’ zingt.

Ariana is niet de eerste die zich uitspreekt over haar seksualiteit. Een andere artiest die bekend staat om haar ‘female empowerment’ is Madonna. Zij wordt dan ook meerdere keren gerefereerd in deze videoclip. Allereerst zie je Ariana dezelfde ‘cone bra’ (ontworpen door Jean Paul Gaultier) dragen als Madonna. Een look die zij in de jaren 90 iconisch maakte.

Op een later moment in de clip horen we Madonna zelfs een stuk uit de bijbel voordragen (Ezekiel 25:17). Het is dezelfde monoloog die Samuel L. Jackson beroemd maakte in Pulp Fiction, maar nu vanuit een vrouwelijk perspectief. "And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my sisters. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon you." Madonna en Ariana maken duidelijk dat zij hun zusters steunen.

Na Madonna’s speech zien we Ariana letterlijk de ‘glass ceiling’ breken van het Pantheon. De ‘glass ceiling’ is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat vrouwen in de zakenwereld vaak weinig kans hebben op de topposities. Het is een metafoor voor de onzichtbare obstakels waarmee vrouwen geconfronteerd worden. Door dit obstakel in de clip te breken om enorme openstaande vrouwen benen te onthullen, geeft Ariana aan dat vrouwen machtig zijn.

Dat vrouwen machtig zijn, blijkt ook uit het beeld waarin Ariana als een soort ‘Moeder Natuur’ de wereld beheerst.

Het ‘Moeder Natuur’ thema wordt ook verkent wanneer een bewegende tekening verschijnt waarin meerdere Ariana Grande’s zich als stromend water voortvloeien over een berg en het landschap eromheen in bloei zetten. Het is geïnspireerd op het kunstwerk ‘Water Dancing’ van Rob Gonsalves en beeldt de vruchtbaarheid van de vrouw uit.

Dit zie je ook terug wanneer Ariana Grande, als vruchtbaarheidsgodin, zwangerschap uitbeeldt. Dit doet ze terwijl ze daarbij de passende tekst “And boy, if you confess, you might get blessed. See if you deserve what comes next” zingt. “What comes next” zou kunnen refereren naar de komst van een kind, dat wordt uitgebeeld in de clip.

En dan hebben we deze gillende marmotten nog, waarschijnlijk het grootste ‘WTF?!’ moment uit de clip. Het doet denken aan de ‘screaming marmot’ meme, maar is ook een verwijzing naar ‘Groundhog Day’. In de clip verschijnt dit beeld namelijk, voordat Ariana Grande als ‘Moeder Natuur’ de vruchtbaarheid uitbeeldt. In deze scène verschijnen de marmotten uit hun hol op een droog veld. De subtiele bloemen die je in dit shot ziet verspreid, plus de gillende marmotten (wat verdacht veel op een schreeuw van een vrouw lijkt), kondigen aan dat de lente op komst is. Zoals tijdens Groundhog Day ook wordt gevierd.

De clip sluit af met een vrouwelijke recreatie van Michelangelo's ‘De schepping van Adam’, Adam wordt vervangen met Eve en God met Ariana Grande. Het is overduidelijk, ‘God is a woman’ is een een ode aan de vrouw.

FUN
FACTS