Kijk live, ga backstage, ontdek XITE of win prijzen
De favoriete video's van Milo Meskens

We ♥ music videos! Benieuwd wat de favoriete video’s van bekende Vlamingen zijn? Elke week doen ze dat hier uit de doeken. Deze week is het de beurt aan singer-songwriter Milo Meskens.

“De Jeff Buckley van Deinze”, zo werd hij genoemd tijdens De Nieuwe Lichting 2015 van Studio Brussel. Singer-songwriter Milo Meskens haalde toen met gemak de finale. Zijn hits ‘Here With Me’ en ‘New Beginning’ zetten de 22-jarige zanger meteen op de kaart. In maart 2018 bracht hij zijn debuutalbum ‘Contrast’ uit. Hij heeft al weken een vaste plaats in De Afrekening van Studio Brussel en zijn nieuwste single ‘Stone Cold Liar’ wordt op alle radiostations grijsgedraaid. Maar van welke muziek houdt hij nu zelf?

Hey Milo. Wat is je favoriete muziekvideo op dit moment en waarom?

“John Mayer heeft net een nieuwe single met een bijhorende videoclip gedropt. Het geniale aan hem vind ik dat hij, op 40-jarige leeftijd, zichzelf totaal niet serieus meer neemt. Hij durft ook te lachen met mensen die zichzelf wél serieus nemen, zoals influencers en instagram personalities. Hij doet dat dagelijks op zijn eigen instagram, maar heeft nu ook een videoclip gemaakt die eigenlijk één grote parodie is. Da’s echt geniaal. De muziekvideo is gemaakt in samenwerking met iemand die normaal bar mitzvah video’s maakt. Het is één grote parodie op videoclips uit de jaren 90. De eerste vijf keren dat ik de video zag, heb ik non-stop gelachen. Het is absoluut mijn favoriete video op dit moment, echt een aanrader!” Wat is je all-time favoriete muziekvideo?

“Ik ben een grote fan van de muziekvideo’s van Ed Sheeran, want ik vind dat hij al geweldige clips heeft gemaakt. De video voor ‘A-team’ heeft hij met 20 euro gemaakt en is toch een beetje een cult classic geworden. Daarna heeft hij voor ‘Lego House’ samengewerkt met de acteur die Ron Weasley speelt in Harry Potter. Mensen grapten dat Ed Sheeran eigenlijk Ron Weasley was en in de videoclip heeft hij die mop in zijn voordeel laten uitdraaien. Maar mijn persoonlijke favoriet is ‘Thinking Out Loud’. Vooral het verhaal dat achter de video zit vind ik leuk. De volledige videoclip is in één take opgenomen en vindt plaats in een oude ballroom zaal ergens in New York. Ed Sheeran kon helemaal niet dansen, dus hij heeft maandenlang danslessen gevolgd en alles uit de kast gehaald om als lompe, stijve hark toch een choreografie uit te voeren. Echt insane als je de Behind The Scenes footage van die video ziet. Hij heeft er veel zweet, moeite en tijd ingestoken gestoken, maar het echt een ontzettend mooie videoclip geworden. De dedication die hij heeft voor zijn carrière inspireert me.”Wij zijn net als Milo grote fans van de muziekvideo’s van Ed Sheeran. Onlangs dropte hij nog een nieuwe video voor zijn single ‘Happier’. Lees er hier meer over.

Als je jouw leven met één van je favoriete muziekvideo’s zou kunnen beschrijven, welke video zou je dan kiezen?

“Passenger met ‘The Wrong Direction’. Het is een lied met een heel cynische tekst. De tekst en muziekvideo gaan over dat je wel altijd het idee hebt dat je goed bezig bent, maar op de één of andere manier toch het gevoel krijgt dat je in de foute richting gaat, waardoor je toch wat cynisch wordt. Ik durf wel eens sarcastisch en cynisch te zijn. Ik denk dat dat langs de ene kant wel goed is, want daardoor sta ik meer met mijn beide voeten op de grond dan sommige andere mensen. Daardoor houdt de tekst meer steek en komt het lied echt binnen bij mij.”Als je voor één dag de gebeurtenissen uit een videoclip zou mogen beleven, welke video zou je dan kiezen?

“‘Lonely one’ van Milow vind ik echt graaf. Adil en Billal hebben meegewerkt aan de muziekvideo. Het vindt plaats in een club in Brussel. Milow is veranderd in een complete badass die de hele club in elkaar slaat om een meisje te redden. Hij rijdt tussen de scènes door rond in een dikke auto. Zo’n badass zijn voor een dag lijkt me wel leuk. Da’s eens iets anders dan zo’n skinny white singer-songwriter te zijn.” Aan welke muziekvideo heb jij leuke herinneringen? Welke zijn dit?

“Hmmm, good one. Ik kies ‘Closer’ van JP Cooper. Dat is één van de eerste liedjes die ik van hem hoorde. Eind 2015 verzorgde ik zijn voorprogramma. Dat was nog lang voor hij in 2017 een megahit scoorde met ‘September Song’. Toen was hij nog gewoon just another guy with a guitar, zoals ikzelf. Toen ik hoorde dat ik zijn voorprogramma mocht zijn was ik in de zevende hemel. Ik ging ervan uit dat grotere artiesten dan mij nooit met mij zouden willen praten. Ik dacht dat hij in zijn deel van de backstage zou blijven zitten en mij zou negeren, maar dat was helemaal niet het geval. We hebben de hele avond gezellig zitten babbelen. Hij was ook heel supportive. Op het einde van de avond hebben we contactgegevens uitgewisseld en ik dacht dat hij me tegen de volgende dag al lang vergeten zou zijn. Maar nee, de maanden daarna hebben we contact gehouden. Zelfs na hij zo’n succesvolle hit had zijn we nog steeds buddies. We hebben intussen al veel leuke herinneringen. Door ‘Closer’ was ik helemaal omvergeblazen. Naast de vriendelijkheid en het charisma waarover hij beschikt, heeft hij ook één van de mooiste, indrukwekkendste stemmen die ik al live heb gehoord. JP Cooper brengt heel veel mooie herinneringen mee, daarom verdient hij zeker een plaatsje in dit lijstje.” Wanneer je zelf een muziekvideo maakt, door welke video laat jij je dan het meest inspireren?

“Zoals ik net zei vind ik dat Ed Sheeran altijd heel coole dingen maakt. Ik denk dat zijn video’s me zo aanspreken omdat hij er altijd in slaagt iets heel skillful te maken. Dat is ook de reden dat ik in mijn eigen muziekvideo’s altijd samenwerk met mensen die bezig zijn met film en beeld. Voor mijn laatste twee muziekvideo’s heb ik samengewerkt met Maarten Verhulst, die met het programma ‘Sorry Voor Alles’ een Emmy heeft gewonnen. Van hem had ik ook verwacht dat hij na zijn succes niet meer met me zou willen samenwerken, haha, maar dat is een supersympathieke kerel die nog steeds met mij video’s wilt maken. Met mijn video’s wil ik vooral een verhaal vertellen. In een liedje heb je iets nodig dat de aandacht trekt of je raakt, en ik probeer in mijn video’s altijd visueel iets te creëren dat bijblijft. In de video voor ‘Stone Cold Liar’ heb ik gewerkt met spiegels en tweeledigheid en ik hoop dat dat toch is bijgebleven. In ‘New Beginning’ zing ik “round and round in reverse”. Daar hebben we gewerkt met beelden die we achterwaarts hebben gefilmd. Ik probeer wel echt om altijd iets van mijn muziekvideo’s te maken. Ik vind het echt graaf als een goed lied een goede muziekvideo heeft. Ik heb het gevoel dat daar de laatste tijd minder en minder aandacht aan besteed wordt. Dat is spijtig, want er zit echt magie in een goede muziekvideo. Ik denk dat beeld en geluid elkaar versterken.”  Milo Meskens collaboreerde voor zijn laatste 2 video’s met Maarten Verhulst die meewerkt aan het programma ‘Sorry Voor Alles’ op Eén. In het programma komt een nietsvermoedende kandidaat terecht in een quiz over zijn leven. Eén van die kandidaten was Margot Vandersmissen. Benieuwd wat haar favoriete video’s zijn? Check het hier!

FUN
FACTS